Busendipity

De weg, die kenden we. Maar waar die ons naartoe zou brengen? Dus besloten we om hem drie maanden lang af te rijden. In een handgeschilderd Volkswagen busje. Om alles wat op ons pad kwam te omarmen en daar ons BUSinessplan mee te schrijven. Zodat het kon gedragen worden door ons én al onze fans. Een reisverslag …

“Alleen vakmannen rijden rond met een camionette”, grapte Gregy Vergauwen ergens onderweg. Precies, daar draait het ons dus om: vakmanschap. Een businessplan bouwen waarin je betaald wordt voor vakmanschap, en niet voor fluff. Maar euh, hoe begin je daaraan?

Goeie vraag! Wij begonnen bij Lab 15.


Lab 15

Ze moeten raar gekeken hebben, de bouwvakkers van Lab15, die de ochtend van 1 juli hun eigen camionettes kwamen halen om naar hun werf te vertrekken. 

Lab15 is een jonge bouwonderneming die duurzame houtskeletbouw doet voor lage-energie- en passiefhuizen. Niet toevallig ook degenen die een decennium geleden samen met andere pioniers als Eurabo de eerste passiefhuizen in ons land bouwden.

Maar daarom waren we daar niet. Wel, omdat Lab15 nog maar net zelf een dak boven zijn eigen hoofd had gebouwd. De markt van de houtskelet- en andere bouw in duurzaam hout is sindsdien alleen maar exponentieel gegroeid. En hoewel dat nooit de bedoeling was van Liesbeth, Pieter-Jan en hun mede-vennoten, is ook Lab15 meegegroeid. Blijven waken dat dit op een duurzame manier gebeurt, is waar zij elke dag aan werken. Ook als dat betekent dat ze elke dag 20 km moeten fietsen naar hun nieuwe stek.

Het businessmodel van Lab15 is gebouwd op liefde voor het vak. En dat voel je.


Mr. Leenknecht

De sfeer die in hun hangar hing, had dan ook het juiste zen-gehalte om Mr. Leenknecht zijn werk te laten doen. Zijn vak? Reclame-schilderen of zoals hij het zelf zo mooi relativeert: toegepaste grafiek. 

Het was eigenlijk Mr. Leenknecht zelf die ons op het idee bracht van de boodschappen op de bus. In een vorig leven werkten we nog samen met de grafische en muzikale halfgod uit Aalter. Maar ondertussen had hij al geruime tijd het kunstenaarschap omgewisseld voor het mentorschap als leraar op het VISO in Mariakerke. Maar tijdens de lockdown was hij aangezet door de solidariteitsgolf die mensen dichter bij elkaar bracht, begonnen met boodschappen te schilderen op de ramen van zijn buren. 

Of hij dat ook bij ons wilde komen doen, vroegen we hem. En we waren niet alleen …

Reclameschilders waren in lang vervlogen tijden altijd al zeer gewild geweest om winkel- en bedrijfsborden en -voertuigen met de hand te personaliseren. Maar ook vandaag - in tijden van snelle bestickering en vluchtige online marketing - voelt het blijkbaar weer extra speciaal om tijd en geld te geven aan de geduldige hand van de meester. Was het niet Stefan Sagmeister himself die ons ooit vertelde dat creativiteit het heruitvinden van oude ideeën was?

Maar het was niet de opdracht op zich die Mr. Leenknecht overhaalde om een gaatje voor ons vrij te maken in zijn agenda, tussen klanten als Duvel-Moortgat en het Ensor-huis in. Als wel de aard van de boodschap zelf: Alles met liefde, een mooiere ode aan vakmanschap in business bestaat er niet.


Côte d’Opale

En dus trokken wij twee dagen later de wijde wereld in met aan de ene kant ‘Alles met Liefde’ en aan de andere kant 'Business Serendipity'. Ten minste, toch de wijde wereld voor zover Mark Van Ranst en co ons dat toelieten. Het oorspronkelijke plan om helemaal tot in Kirgizië te rijden (het land waar de Tld .kg naar verwijst) lieten we varen. Ook dichterbij zijn er terugtrekplekken genoeg als je er maar oog voor hebt.

Zo reden we in totaal zo’n achthonderd twintig km en maakten we maar liefst negentig verschillende foto’s. Allemaal op drie dagen tijd, al konden we daar online nog vele kilometers feed verder mee rijden: sprekende beelden, pakkende verhalen en inspiratie te over. Kortom: een levensechte illustratie van hoe je dat vandaag als content maker aanpakt om op korte tijd originele en scrollstopping beelden en verhalen voor jezelf te maken. Geen overbodige luxe nu iedereen straks in geen tijd een shopify of Facebook Lead Gen campagne kan opzetten. 

 

 

Het eerste (of eigenlijk de eerste twee) daarvan lieten we los op de wereld aan de Côte d’Opale. Het was persoonlijk, authentiek en kwetsbaar. Precies zoals we als bedrijf ook willen zijn. (Wil je dat herlezen: dat kan hier en hier)


Eeklostraat 57, Mariakerke

Ondertussen staat onze bus al een tijdje - en een beetje vroeger dan we zelf gedacht hadden - geparkeerd in de Eeklostraat 57, in Mariakerke. De tweede en derde coronagolf zorgden ervoor dat we nog niet tot bij Mrs. Marinka & Mr. Hannes, Creative Activist Lien De Ruyck of in het nieuwe huis van Kevin Verborgh … geraakten. Stuk voor stuk inspirerende mensen die ons kunnen helpen ons verhaal nog veel rijker, beter, slimmer te maken.

Wil je graag dat we daarvoor ook bij jou eens langskomen? Laat dat dan hier weten. 

Want we krijgen ook nog altijd vragen en verwarde reacties … wat we aan het doen zijn? Zijn wij een reclamebureau? Een creatief team? Het eerlijke antwoord is: geen van beiden. Wij zijn creatieve gangmakers. Die je de communicatieve oplossing helpen vinden waar je niet naar op zoek was. Met veel liefde … en daadkracht. Want laat dat nu net ons vakmanschap zijn.

En de vakmannen en vrouw van lab15?  Voor hen trotseerden we de wegenwerken in Oostakker om ze een echte bak Kwaremont bier cadeau te doen … een verhaal dat we in een vorig leven nog met veel liefde meehielpen vormgeven. Zo zie je maar: zelfs ons vakmanschap drink je met verstand. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd