Een buitengewoon begin voor AUTENTIC
Of we wat business serendipity wilden brengen? Zo kregen we eind augustus een mailtje van Kris en Jolien van World of Tents. Wij antwoordden met zwevende tenten. Serendipiteit genoeg?
Net op het moment dat we na de vakantie onze Serendipity-bus voor het serieuzere werk wilden parkeren, kregen we een mailtje. De afzender ervan, Kris, kenden we uit een vorig leven als creatieve fashionista … met een track record om ú tegen te zeggen en als grote kenner van jeans en denim.
Samen met het World of Tents team uit Ronse was hij toen al eventjes bezig om van nul een nieuw product te ontwikkelen. Een tent die het summum moest vormen van meer dan een halve eeuw knowhow in tenten. Een tent die iedereen doet wegdromen: kleurrijk, met liefde en vakmanschap gemaakt, uit 100% natuurlijk katoen, premium afgewerkt. Meer dan een tent eigenlijk dus, een echte glamping experience: authentiek op alle vlakken, oftewel AUTENTIC.
Maar zelfs het meest buitengewone product is nog geen merk.
Een Louis Vuitton, een iPhone, een Ferrari … koop je toch ook niet alleen omwille van het vakmanschap? Nee, want het verschil in kwaliteit zal je immers pas na jaren gebruik écht merken (pun intended 😉).
Om van AUTENTIC een echt merk te maken, en dan nog liefst één dat even premium is als de features van het product, lieten we ons daarom adviseren door niemand minder dan Professors Jenni Romaniuk & Byron Sharp. In het nieuwe vervolg op hun succesvolle How Brands Grow wijden ze het immers een heel hoofdstuk aan premium brands.
En daarbij komen ze niet terug op hun eerdere stelling. Er zijn maar twee bewezen zaken die een merk groot maken, premium of niet: (1) availability en (2) differentiation. Het merk zo in de rekken en de hoofden van de verkopers krijgen én dat op zo’n manier doen dat ze alleen nog daaraan kunnen denken, dat was dus onze uitdaging.
Launchdatum: 1 januari 2021.
Om snelheid te maken, stelden we daar 2 sprints tegenover. Een sprint is een korte, in tijd gelimiteerde periode waarin je met een klein, dedicated team naar vooraf vastgelegde tastbare resultaten toewerkt. Heel toepasselijk noemen wij onze sprints ‘ateliers’. Want het is uiteraard de bedoeling dat we samen werken.
Zo stelden we voor het eerste atelier een conceptteam samen, waarmee we in 4 weken tijd samen het concept van het merk bouwden. Daarvoor gingen we eerst mystery shoppen en forceerden we iedereen aan tafel tot echte customer interviews, zelfs de CEO. Het gaat er immers om de sweet spot te vinden tussen wat het merk wil vertellen en wat de doelgroep wil horen. Met een brand identity oefening en een merkbloem herleidden we vervolgens al die input en ideeën tot één merkessentie en baseline: extraordinary tentdesign.
Volgende vraagstuk: hoe breng je buitengewoon tentdesign in beeld? Natuurlijk dromen we allemaal van herobeelden waarbij de tenten op hun mooist opgesteld staan in de meest spectaculaire landschappen ter wereld, gefotografeerd door de beste fotograaf - we zagen onszelf al aan het strand van de Camargue, de steppes in Kirgizië of een bevroren meer in Scandinavië.
Maar soms moet je creatiever zijn.
En zo kwamen we bij SeeYouBaby terecht. Die visueel verbindende artiesten hielpen ons ook al eerder bij een campagne voor Demetra van Barco. Serendipity of niet: hun kantoren bevinden zich in Oudenaarde, onderweg tussen Gent en Ronse.
SeeYouBaby hielp ons om alle tenten helemaal opnieuw te maken, maar dit keer in 3D. Dat had niet alleen het voordeel dat we de tenten er op hun mooist konden laten uitzien. Maar ook dat je dan achteraf makkelijk van kleur kan wisselen (zeiden we niet dat kleur een van de usp’s was?), de tenten in en uit elkaar kan halen voor tutorials of zelfs nieuwe prototypes maken. Voor de content een zeer toekomstgerichte investering dus.
En dat opende perspectieven.
Weliswaar kon het niet de bedoeling zijn om die premium 3D modellen dan alsnog realistisch in een dromerig landschap te gaan fotoshoppen. Nee, dan zouden we helemaal niets geleerd hebben uit al die brochures die we meenamen tijdens onze mystery shopping tochten. De authenticiteit zou bovendien ver te zoeken zijn …
Maar wat als we ze nu eens op de meest onrealistische, maar tot de verbeelding sprekende manier, lieten zweven? Boven stilstaande of bewegende beelden. Dan krijg je precies het gevoel of je jezelf voelt wegdrijven, ook al sta je gewoon met beide voetjes op de grond in je eigen achtertuin of naar je scherm te turen.
Nog nooit eerder is een tent op die manier afgebeeld. Precies wat we hier zochten … authentieke serendipiteit.
Laat een reactie achter
Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd